Multi split sustavi

akcija-grijanje-images-800x600-sbm
Premda je u klimatizacijskim sustavima zavladao trend ugradnje dizalica topline koje se koriste i u periodu hlađenja, ne treba zaboraviti na multi split sustav. Ovakvi sustavi mogu zadovoljiti većinu potreba prosječnog stambenog prostora uz bitno niže troškove ugradnje i održavanja.

Zbog svojih odličnih karakteristika dizalice topline zrak-voda su postale iznimno traženi uređaji. Osim za grijanje objekta, najčešće putem podnog grijanja, navedeni uređaji se često ugrađuju i sa idejom da hlade objekt putem ventilokonvektora. Takvi sustavi zvuče zanimljivo i idejno predstavljaju odličan izbor. Ipak, u praksi često dolazi do niza neželjenih situacija i krajnjeg nezadovoljstva korisnika. Razloga za to može biti više i postoji puno stvari na koje je potrebno obratiti pažnju prilikom projektiranja te izvođenja sustava. Budući da se radi o relativno visokoj investiciji često se događa da investitori uvjetuju nižu cijenu, a posljedično tome izvođači pristaju na raznorazne improvizacije kako bi ukupna investicija bila čim manja. Konačni rezultat bude razočaravajući te korisnik ne dobije očekivanu ugodu prilikom korištenja sustava.

Takve situacije se mogu izbjeći ugradnjom multi split sustava. Radi se o sustavima klima uređaja sa jednom vanjskom jedinicom i više unutarnjih jedinica. Česta primjedba korisnika je da im puhanje unutarnjih jedinica stvara nelagodu i to je osnovni razlog zbog kojeg izbjegavaju multi split sustave. Korisnici često nisu dovoljno informirani o različitim izvedbama unutarnjih jedinica kojima se može izbjeći spomenuti efekt. Umjesto klasičnih zidnih jedinica moguće je ugraditi kanalne ili podne jedinice. Te jedinice su diskretne izgledom i u radu te predstavljaju odličan kompromis između (pre)skupih sustava sa dizalicom topline zrak-voda i povremeno neugodnih sustava sa klasičnim zidnim jedinicama.

Dodatna pogodnost ugradnje multi split sustava je u periodima godine kada je potrebno dogrijavanje ili povremeno grijanje objekta. Zbog svoje niske potrošnje i dinamičnog rada ovo je odličan izbor u jesenskim ili proljetnim danima te može služiti kao pomoć postojećem sustavu grijanja. Također, u većini stanova multi split sustav može biti jedini izvor grijanja te pouzdano služiti čak i u najhladnijim zimskim danima.

Kod definiranja kapaciteta sustava i modela unutarnjih jedinica treba biti oprezan kako se ne bi ugradio neadekvatan sustav. Za pomoć. prijedlog rješenja ili procjenu investicije slobodno nas kontaktirajte.