Kojeg proizvođača odabrati?

slider_1111062927
Kada dođe vrijeme za odabir sustava grijanja i hlađenja jedno od glavnih pitanja je kojeg proizvođača odabrati. Budući da postoji mnoštvo proizvođača ponekada se stvarno teško odlučiti…

Kod klimatizacijskih sustava grubu podjelu radimo po zemlji porijekla samog proizvođača. Tako ih možemo dijeliti na japanske (Daikin, Mitsubishi, Toshiba, Panasonic, Hokkaido,Fujitsu…), korejske (Samsung, LG) i kineske (Midea, Gree, Haier, Vivax, Quadro i sl.). Tradicionalno, japanski proizvođači se pokazuju kao pouzdano, energetski efikasno i dugotrajno rješenje. Dakle, ukoliko je ugodno korištenje i pouzdanost sustava na prvom mjestu prilikom odabira onda se bira uređaj nekog od japanskih proizvođača.

Kako izabrati najboljeg među njima? Prije svega, potrebno je veću pažnju obratiti odabiru instalatera nego samog proizvođača. Razlike među japanskim proizvođačima nisu toliko značajne koliko razlike u postprodajnoj podršci i educiranosti servisera. Nažalost, svjedoci smo velikog broja nestručno postavljenih uređaja, loše odabranih pozicija ugradnje kao i neadekvatno kapacitiranih sustava. Tako postavljen, čak i najbolji uređaj može imati probleme u radu. Posljedica takvih ugradnji je nezadovoljstvo korisnika skupo plaćenim uređajem. Posebnu pažnju treba obratiti na zahtjevnije radove kao što je ugradnja multi split sustava ili dizalice topline sa pratećim elementima kao što je podno grijanje te solarni sustavi.

Zato kod biranja sustava treba pažljivo birati tvrtku ili obrt koji imaju dugogodišnje iskustvo sa ugradnjom traženih sustava. Naravno, poželjno je i dobro iskustvo prijašnjih korisnika. Nepouzdani instalateri se često pokušavaju nametnuti tržištu niskom cijenom ugradnje, ali takvu inicijalnu uštedu često nadomjeste kasniji troškovi u eksploataciji ili popravljanju tek postavljenih sustava. Tako se korisnik nađe u situaciji da je spreman platiti bitno veći iznos od prvotne ponude samo kako bi u konačnici sustav radio onako kako se to u početku i očekivalo.

Zaključak je da korisnici ponekada preveliku pažnju pridaju tome kojeg proizvođača će odabrati, a premalu pažnju tome kojeg izvođača odabrati. Preporuka uvijek ide za odabir nekog od japanskih proizvođača zbog same kvalitete izrade i, što je jednako važno, kasnije postprodajne podrške te pokrivenosti rezervnim dijelovima. Uz odabir proizvođača jednaku pažnju poklonite i odabiru izvođača. Kvalitetni instalateri koji imaju dugogodišnje iskustvo mogu realno procijeniti potrebe klijenta i ponuditi odgovarajući sustav. Također, upoznati su sa trenutnim akcijama i povoljnim komercijalnim uvjetima kod distributera pa mogu ponuditi najbolje financijske uvjete strankama. Zato je uvijek mudrije birati kvalitetan uređaj i ugradnju jer time ukupna investicija ostaje u očekivanim okvirima, a korisnik može bezbrižno uživati u vrhunskoj klimatizaciji.